Stephen Kings «The Stand», tv-serie.

Ettersom jeg har skrevet et innlegg om boka allerede, tenkte jeg at jeg kunne skrive en liten anmeldelse av tv-serien The Stand i tillegg. En synopsis av historien står under anmeldelsen av boka, så jeg vil ikke gå i stor detalj om den her. Helt kort kan jeg si at handlingen dreier seg om at et militærskapt, dødelig virus slippes ut i verden ved en feiltagelse, og dermed utsletter over 90 % av USAs befolkning. De få overlevende begynner så å forfølges av sanndrømmer om halvdemonen Randall Flagg og mother Abigail, en gudelig gammel dame. Karakterene reiser over hele USA for å finne en av personene de drømmer om, og med dette starter en overnaturlig kamp mellom det gode og det onde.

Serien er en seks timer lang, fire episoders tv-adapsjon av Kings bok. Den er regissert av Mick Garris. I rollene er flere kjente skuespillere, bl.a. Gary Sinise, Molly Ringwald, Rob Lowe og Miguel Ferrer. I tillegg er det morsomt å se Katy Bates, Sam Raimi, Ed Harris og King selv i bitte små roller, noen av dem ukrediterte.

For å si det sånn, jeg elsker Stephen King, og jeg ville virkelig, virkelig like denne serien også. Faktisk er ikke starten på serien så halvgal heller. Serien er i all hovedsak trofast mot boka, men selvfølgelig kraftig forkortet, med tanke på hvor lang boka er. Det som egentlig er mest plagsomt med serien er de elendige spesialeffektene. De er ikke så tydelige i første halvdel av serien, og det er også denne delen som er best. Men for en serie som baserer seg i så stor grad på akkurat effekter, hadde det vært fint om de effektene som ble brukt, ikke så ut som de ble laget på tidlig 80-tall. Særlig med tanke på at serien er fra 90-tallet, blir dette forstyrrende. Seriens overordnede kvalitet ville blitt bedre ved å kutte ned på effektbruken. For ikke å høres altfor kritisk ut; Det er mulig at The Stand ikke har tålt tidens tann godt, og at disse elementene fungerte bedre da den ble laget. Det er også godt mulig at de som så den da den først ble laget, vil ha et nostalgisk forhold til den. For oss som ikke så den i 94, derimot, vil møtet med serien virke litt som en billig b-film.

En annen ting jeg dessverre reagerte på, var manuset. Det vil si, jeg er ganske sikker på et det er manuset det er noe galt med. Ettersom flere av skuespillerne her er habile folk jeg ellers har sett i svært gode produksjoner, kan jeg ikke helt akseptere at skuespillet i seg selv er dårlig. Likevel måtte jeg krympe meg flere ganger under replikkvekslingen, noe som tyder på at manuset ikke alltid er like sterkt. Særlig er det tydelig i scenene med Molly Ringwald (Frannie), Corin Nemec (Harold) og Bill Fagerbakke (Tom). Vi skjønner at Tom skal være tilbakestående, men må det understrekes ved at han bruker de samme barnslige uttrykkene annenhver setning (”Laws, yes” og ”M-O-O-N spells ett eller annet dumt”?) Riktignok er han ikke er den skarpeste kniven i skuffen, men vi trenger ikke å få det inn med teskjeer. Slik sett er den karakteren som kommer best ut av det i serien, Nick Andros (spilt av Rob Lowe). Ettersom Nick er døvstum, har han knapt nok en eneste replikk i serien. Med tanke på manusets generelle kvalitet tjener dette til Lowes fordel, og han gjør seg faktisk ganske bra i serien. Den pinligste karakteren i serien blir nok likevel Mother Abigail, spilt av Ruby Dee. Selv om skuespillerprestasjonen her er grei nok. Men det får da være grenser på hvor klisjéfylte afroamerikanske gamle damer skal portretteres! Denne damen gjør lite annet enn å prate om bibelreferanser og synge negro spirituals på et språk som ikke hører hjemme andre steder enn i gamle amerikanske filmer.

Dessverre preges også serien av at Jamey Sheridans portrettering av demonen Randall Flagg av å mangle karisma. Karakteren i seg selv syns jeg var svak også i boka, og jeg syntes aldri han var riktig så skummel som han burde ha vært. I serien har nok tanken vært å gi ham et tidløst preg for å underbygge at Flagg er gammel som tiden selv. Men når da skuespilleren er innehaver av den mest påfallende hockeysveisen noensinne (en frisyre som i 1994 var drøyt utdatert og klovnete), slutter Flagg å være skummel. I stedet blir han bare morsom. Jeg tror ikke det var meningen.

Flagg: Skummel demon eller klovn med hockeysveis?

 

Likevel er det ikke serien så altfor gal de første episodene, som ren underholdning er den helt grei. Det jeg gjerne skulle sett mer av, og som boka fokuserte mer på, var hvordan pesten spredde seg og de overlevendes reise for å finne andre mennesker. Jeg skjønner at store deler av boka måtte kuttes på grunn av tidsbegrensninger, men jeg synes serien faktisk hadde tjent på å være en episode lenger. Slik serien står nå, dukker karakterene bare opp uten noen introduksjon, og vi som seere blir sittende lenge å lure på hvem de er og hvor de plutselig kom fra. Grepet er forvirrende, og jeg trodde faktisk lenge at det manglet flere scener på dvd’en min.

Som i boka, taper serien seg likevel først virkelig helt på slutten. Men der boka avslutter på en nesten kynisk og kald måte (og dermed er lettere å akseptere), er serien så følelsesladet pompøs at det ble latterlig. Jeg pleier å ha sansen for religiøs symbolikk, men dette ble i overkant drøyt. Det var tydeligvis ønskelig med en storslagen og rørende avslutning, men dessverre virket den mot sin hensikt. Jeg kunne sagt mer om akkurat den saken, men vil helst ikke avsløre slutten altfor mye. Dere for hele se serien eller lese boka selv. For die-hard Stephen King-fans er serien et must, til tross for varierende kvalitet, men det er ikke sikkert andre vil ha konsentrasjonen til å sitte gjennom hele. Dessverre.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: