The Social Network – historien om et nettfenomen

Jeg var på kino nylig og så filmen The Social Network, filmen om menneskene bak nettsamfunnet Facebook. Filmen er regissert av David Fincher, manuset er skrevet av Aaron Sorkin, basert på en bok av Ben Mezrich. Filmen hadde premiere 29. oktober i Norge, og er fremdeles å få sett på kino.

Facebook er et såpass utbredt fenomen at filmen i liten grad fokuserer på selve Facebook i seg selv. I stedet handler filmen mer om skaperne av nettsiden og konflikten som oppsto mellom dem i kjølevannet av opprettelsen og suksessen den fikk. Hvorvidt filmen er helt trofast mot historiske fakta er uklart, og personene som filmen omhandler ser ut til å ha delte meninger om saken.

Filmen ble bl.a. lansert med denne plakaten som fremhever rettsakene som oppsto etter lanseringen av Facebook

Filmen framstiller Mark Zuckerberg som en nerdete it-student ved Harvard. I første scene dumpes han av kjæresten, noe som resulterer i en ganske ufin og hatefull nettkampanje mot studinene ved universitetet (han hacker seg inn på universitetets nettsider, henter bilder av dem og ber om kommentarer om utseendet deres). Kampanjen får enorm og uventet popularitet, men gir ikke dermed Zuckerberg den tilgangen til en av universitetets prestisjefylte brorskap som ha hadde håpet på. Derimot får bestekompisen Eduardo Saverin en slik mulighet. Filmen hinter om at dette kan være utløsende faktorer for konfliktene som etterhvert oppstår.

Zuckerberg blir oppsøkt av de rike, suksessfulle brødrene Cameron og Tyler Winklevoss som inviterer ham til å være med på å skape et nytt konsept de har for internett – en venneside for Harvard-studenter kalt Harvard Connection. Zuckerberg godtar forespørselen, men allierer seg like etterpå i stedet med Saverin for å lage en egen nettside for studenter: Facebook.

Starten på Facebook ble utviklet på Zuckerbergs Harvard-hybel.

Facebook viser seg å bli en umiddelbar suksess, og det tar ikke lang tid før konseptet utvides (og siden går fra å være en studentside til å bli offentlig for hele verden). Zuckerberg flytter til California hvor han allierer seg med Napster-gründeren Sean Parker og videreutvikler konseptet med ham. I denne prosessen blir forholdet til Saverin vanskeligere, og det ender med at Saverin mister eierandelene i Facebook.

Resultatet er ikke bare at Saverin går til søksmål. Det gjør også Winklevoss-brødrene fordi de føler seg lurt, og at Zuckerberg har stjålet deres idé. Filmen vises i flashbacks, og veksler mellom den rettslige høringen mellom partene og hendelsene som ledet opp til den.

Filmen kan sies å gi et nyansert og relativt nøytralt bilde av hendelsene. Både Winklevoss-brødrene og Saverin framstår som sympatiske og berettigede i sin harme over det som har skjedd. Selv Zuckerberg framstår med en viss dybde: er han bare en selvrettferdig drittsekk eller er det gode grunner for oppførselen hans? Svaret gis ikke helt direkte og kan gå begge veier. Ingen blir virkelige syndebukker. Dette fungerer også i min mening best, med tanke på at det er virkelige personer som skildres og som fortjener en viss respekt.

Som underholdning fungerer filmen greit. Den er underholdene og gir et interessant innblikk i et av verdens mest omfattende fenomener noensinne. Hvis jeg skal påpeke noe, er det at den preges av litt for mye prat og raske dialoger (dvs et litt for tettpakket manus) – særlig om koding og tilsvarende, som antagelig gir mer mening for it-interesserte enn andre vanlig dødelige. Dette er selvfølgelig forståelig med tanke på at filmen handler om it, men sjargongen går lett over hodet på de som ikke er fortrolige med den. Likevel er ikke filmen bortkastet underholdning – i hvert fall ikke for de som har facebook-sider selv.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: