Den blinde morderen – en bok av Margaret Atwood

Den blinde morderen, skrevet av den canadiske forfatteren Margaret Atwood og utgitt i 2000 (2001 i Norge, norsk oversettelse) starter slik:

Ten days after the war ended, my sister Laura drove a car off a bridge. The bridge was being repaired: she went right through the Danger sign. The car fell a hundred feet into the ravine, smashing through the treetops feathery with new leaves, then burst into flames and rolled down into the shallow creek at the bottom. Chunks of the bridge fell on top of it. Nothing much was left of her but charred smithereens.

Jeg-personen i romanen, 83 år gamle Iris Chase Griffen starter her fortellingen om sitt liv, sin søster Laura og deres skuffende liv. Det er klart fra starten at Lauras død ikke var et uhell, men et nøye planlagt selvmord. Hun etterlater seg et manuskript som senere blir utgitt som boka «Den blinde morderen», en science fictionaktig kioskroman som oppnår kultstatus og skaper skandale. Lauras bok fortelles parallelt som den ytre historien, og i denne boka inni boka får vi høre om to elskende som møtes i hemmelighet: en ung kommunist på flukt og en sosietetspike som søker en flukt fra livet sitt. Under hvert møte forteller de hverandre historier om grusomme, patriakalske samfunn i andre solsystemer.

Iris, som i nåtiden er en bitter gammel dame, oppsummerer livet og omstendighetene som førte til Lauras dødsfall i håp om at barnebarnet hun ikke har sett på mange år en gang skal få lese familiehistorien. Boka er en snedig fortalt familiesaga hvor flere fortellinger veves inn i hverandre.

Iris minnes tilbake til sin og Lauras oppvekst etter første verdenskrig, som døtre av en rik fabrikkeier i provinsen som mister formuen under depresjonen. Det er på denne tiden jentene møter den unge, drapsmistenkte kommunisten Alex, som tydelig er inspirasjonskilde for Lauras bok.

Deretter, grunnet fabrikkens konkurs, blir Iris giftet bort til farens konkurent. Iris er ung, naiv og snusfornuftig og vet at faren kun ønsker å sikre døtrenes framtid. Ikke overraskende ender det selvfølgelig ikke bra for dem, det gjør sjelden det i romaner som dette. Iris’ mann, Richard, og hans søster Winifred er på mange måter erkeeksempler på vulgær, arrogant og ufyslig nyrik overklasse. De er dermed ikke fryktelig spennende karakterer; det interessante i boka er heller hvordan forholdet mellom Iris og Laura utvikler seg. Iris er tilpassningsdyktig og klarer derfor å finne en slags identitet i det overfladiske, kalde miljøet hun lever i. Laura har derimot kommer i umiddelbar konflikt med svogeren sin. Herfra bygger det seg opp til en konflikt som får større konsekvenser enn noen av personenen klarer å håndtere.

Noen vil kanskje avfeie Den blinde morderen som en overromantisert kvinneroman – og på mange måter har den likheter. Når dette er sagt, har Atwood absolutt hatt kiosklitteraturen i tankene hele veien mens hun skrev boka. Alex livnærer seg som forfatter av kiosklitteratur, og fortellingene hans befinner seg kontinuerlig som en paralell til hovedhistorien. Boka er også relativt  innfløkt og intelligent, og skifter raskt mellom det «overfladiske» og det dype. Atwood har også en svært godt talent for å skrive karakterene sine, og da særlig hovedpersonene. Iris er en studie, og hvordan hun har utviklet seg fra en ung jente til en gammel dame er noe av det beste med boka. Dessuten beskriver boka flere historiske epoker, og strekker seg første verdenskrig til nåtid. Dette gir boka en sterk følelse av autensitet, som om personene virkelig var til stede i de virkelige begivenhetene.

Jeg vil absolutt anbefale boka, hvis man har tålmodighet til å lese lange bøker (denne er en svært solid murstein).

Med denne boka vant Atwood den prestisjefylte Booker-prisen.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

One Response to Den blinde morderen – en bok av Margaret Atwood

  1. Magnus says:

    Takk for mer god lesning! Boka høres spennende ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: