Kate Bush – Experiment IV

Experiment IV ble utgitt som singel i oktober 1986 for å promotere Bush’s greatest hit-album The Whole Story. Denne låta var også den eneste på dette albumet som ikke var utgitt tidligere. Den gjorde det greit på hitlistene, men er ikke en av de mest kjente Bush-låtene, og er ikke blant de hun vil huskes best for. Likevel er det en av mine favoritter.

Sangen forteller om en hemmelig militærplan som forsøker å skape en lyd  som er grusom nok til å drepe, selv på avstand. I teksten er det uklart hvorvidt de lykkes, og hvordan det ender. Musikkvideoen derimot, forteller en ganske klar historie om utfallet.

Kate Bush er en musiker som alltid har vært vanskelig for mange å kategorisere, rett og slett fordi musikken ofte er svært annerledes en det meste innen pop og rock. Musikken kan nok kalles en slags neoprog. Arrangementene er svært komplekse og eksperimenterende, noe som har gitt henne et helt spesielt personlig preg. Selv i sangene hvor arrangementene er mer strømlinjeformete og vakre, inneholder tekstene ofte svært alvorlige temaer, tidvis i svært poetisk abstrakte former. Dette har gitt Bush en enorm dybde og slagkraft som har gjort henne til en av de mest innflytelsesrike musikerne i historien.

Experiment IV er musikalsk hverken Bush’ mest eksperimentelle eller mest popete låt, men tekstmessig er den i slekt med hennes mer alvorlige antikrigstemaer (Army Dreamers og Breathing er andre eksempler). Krigshandlingers påvirkningskraft på mennesker er gjennomgående. Arrangementet underbygger også det mørke innholdet. Bl.a. er fiolinen som høres i bakgrunnen (spilt av Nigel Kennedy) tidvis umiskjennelig lik fiolinene i Psychos dusjscene. Helikopterlydene på slutten av sangen er lånt fra Pink Floyds sang The Happiest Days of Our Lives fra albumet The Wall. Begge effektene underbygger følelsen av undergang.

Teksten teoriserer om hvordan en lyd ville høres ut om den var ment for å ta liv:

From the painful cry of mothers,
To the terrifying scream,
We recorded it and put it into our machine.

(…)

It could feel like falling in love.
It could feel so bad.
But it could feel so good.
It could sing you to sleep…

For mange vil nok musikkvideoen være morsom å se fordi flere kjente skuespillere har de sentrale rollene: Peter Vaughan, Dawn French, Richard Vernon og Hugh Laurie. I tillegg har Bush’ faste bassist og daværende kjæreste Del Palmer rollen som den stakkars forsøkskaninen for eksperimentet. Bush selv har roller i videoen, både som tvetydig militær ansatt og som personifiseringen av det militære våpenet. Denne personifiseringen er i begynnelsen vakker, hypnotisk og alveaktig, men forandrer seg plutselig til en fryktelig banshee (en irsk/skotsk fe som varsler død i form av skrik) og det er her musikkvideoen virkelig blir skremmende (på mange måter minner dette om Stephen King; se mine tidligere anmeldelser av The Stand). Ifølge wikipedia ble videoen bannlyst fra det britiske musikkprogrammet Top of the Pops pga det voldelige uttrykket. Likevel er det dette skrekkfilmuttrykket som skaper noe av fascinasjonen og kvaliteten; den narrative strukturen er så klar og bygger videre på en tekst som i utgangspunktet har en åpen slutt. Budskapet blir dermed enda tydeligere. Dessuten får vi her sett et glimrende eksempel på Bush som både som historieforteller og som en unik stemme innen mer ekspressiv musikk.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

One Response to Kate Bush – Experiment IV

  1. Henjaco says:

    Det er det som er med Kate. Denne blandingen av pur skjønnhet og dommedagsfølelse. For en hobbynihilist som meg er jo dette midt i smørøyet. Jeg vil dø i skjønnhet – og gjerne med Kate Bush på øret. Denne dama er utrolig fascinerende. Tilbaketrukket fra medias spotlight gir hun knapt et intervju. Privatlivet er lukket for offentligheten. Dette gjør at Kate framstår for de fleste som en enigma. Allikevel har hun denne tiltreknings-kraften som gjør at du lytter. Videoene hennes er drømmebilder. De tar tak i deg og drar deg inn i nye og ukjente landskap. Og allikevel – de er på merkelig vis kjente. Kate Bush er skjønnheten og skrekken, det kjente og det ukjente, livet og døden. Hun er enestående.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: