Elizabeth Taylor – en stjerne har gått bort

23. mars døde filmlegenden Elizabeth Taylor, 79 år gammel. Hun var en av filmens virkelig store stjerner, med en karriere som skulle strekke se over flere tiår og filmens storhetstid.

Hun ble født i England i 1932 og startet som barnestjerne på 40-tallet, hvor hun gjorde seg bemerket i filmer som Jane Eyre (1943) og National Velvet (1944). Overgangen til voksen skuespiller kledde henne godt; som 18-åring spilte hun med styrke og overbevisning i dramaet A Place in the Sun. Her spilte hun mot Montgomery Clift, som skulle bli en av hennes nærmeste venner og motspiller i noen av hennes senere virkelig store roller;  Raintree County (1957) og Suddenly, Last Summer (1959).

Sistnevnte film (en av mine personlige Taylor-favoritter, foressten) er basert på et stykke av den store dramatikeren Tennessee Williams, som også skrev Cat on a Hot Tin Roof. Stykket ble filmatisert i 1958, og Taylor spilte tittelkarakteren Maggie the Cat, en rolle som idag står som en av hennes beste og mest kjente.

Taylor hadde nå virkelig befestet seg som en virkelig stjerne, diva og en skuespiller med et virkelig talent. Storfilmene Giganten fra 1956 (som ble sluppet etter at stjernen James Dean døde) og Cleopatra (1963) befestet særlig denne statusen. Oscarnominasjonene sto også i kø, men hun fikk den gjeve statuetten bare to ganger, for Butterfield 8 og Who’s Afraid of Virginia Wolf? Visstnok hatet hun selv sin prestasjon som call-girlen Gloria i Venus, men Virginia Wolf ble legendarisk. Filmen skildrer et heller elendig ekteskap,  men privat var Taylor gift med motspilleren Richard Burton. Ekteparet spillte rollene sine med så ekstrem intensitet at det gnistret fra lerret, noe denne scenen er et godt eksempel på:

Privat var Taylors liv skandaleomsust, preget av alkoholproblemer og flere ektemenn, men det så ikke ut til å skade karrieren hennes nevneverdig. Hun fortsatte aktivt som skuespiller godt utover 80-tallet, men etterhvert ble hun likevel mer opptatt av veldedig arbeid enn skuespilleryrket. Etter at hennes nære venn og kollega Rock Hudson ble aidssyk og døde (i 1985), viet hun mesteparten av livet til arbeid med sykdommen. Hennes sterke engasjement bidro også noe til at fordommene mot sykdommen.

Grunnet store helseproblemer trakk hun seg etterhvert fra rampelyset og filmbransen, men hennes status som levende legende holdt seg like fullt og hun vil alltid framstå som en av de virkelig store stjernene fra filmens storhetstid.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

One Response to Elizabeth Taylor – en stjerne har gått bort

 1. Henjaco says:

  Det ble en trist torsdag. Samme morgen hadde jeg voknet opp til nyheten om at Liz var død. Det var ikke noe sjokk. Hun hadde vært ved dårlig helse i mange år. Allikevel – det ble en rar og stille dag med mye ettertanke. På et vis var hun alltid der i ungdomsårene…. som en lysende stjerne på en fjern filmhimmel. Og allikevel så nær. Hun levendliggjorde hele spekteret av det menneskelige følelseslivet, fra ekstrem styrke til dyp sårbarhet. Hun personifiserte psykens irrganger og det ultimate feminine i en kombinasjon som ingen annen kvinnelig skuespiller i sin samtid. Selv om hun behersket både det burleske og frivole, så var det uten tvil det psykologiske drama som lå hennes hjerte nærmest. Rollefigurene har ofte mange lag, noe som gjør at man fremdeles kan se de klassiske filmene hennes og stadig oppdage noe nytt. Karakterene blir i hennes tolkninger tidløse.

  Jeg setter her opp min personlige liste over de 10 beste Elizabeth Taylor filmene:

  1. Cat On A Hot Tin Roof (1958 – regi Richard Brooks, > med Paul Newman, Burl Ives)
  2. Suddenly, Last Summer (1959 – regi Joseph Mankiewicz, – med Montgomery Clift, Katherine Hepburn)
  3. Raintree County (1957 – regi Edward Dmytryk, > med Montgomery Clift, Eva Marie Saint)
  4. Who’s Afraid Of Virginia Woolf (1966 – regi Mike Nichols, > med Richard Burton, Sandy Dennis)
  5. The Giant (1956 – regi George Stevens, > med Rock Hudson, James Dean)
  6. Reflections In A Golden Eye (1967 – regi John Huston, > med Marlon Brando, Julie Harris)
  7. Butterfield 8 (1960 – regi Daniel Mann, > med Laurence Harvey, Dina Merrill)
  8. A Place In The Sun (1951 – regi George Stevens, > med Montgomery Clift, Shelley Winters)
  9. Secret Ceremony (1968 – regi Joseph Losey, > Mia Farrow, Robert Mitchum)
  10. X, Y And Zee (1972 – regi Brian G. Hutton, > Michael Caine, Susannah York)

  Her er mange kjente filmer ikke medregnet, eks. The Sandpiper, Boom!, Cleopatra, Taming Of The Shrew, The Comedians, The Mirror Crack’d, The Flintstones osv. De fleste er tilgjengelige på DVD. Det er bare å dykke inn i Liz sin verden. Hun lever som aldri før!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: