En dåre fri – en bok av Beate Grimsrud

En Dåre Fri, skrevet av Beate Grimsrud, må være en av de sterkeste bøkene jeg har lest på lenge. Skrevet i grenselandet mellom delvis selvbiografi, delvis fiksjon, og med et svært særpreget språk.

Grimsrud forteller her historien om Eli, som i likhet med Grimsrud selv vokste opp i en stor familie i Norge, flyttet til Sverige og ble en annerkjent forfatter og dramatiker.

Mest av alt fortelles det om en kvinne med en sterk historie; Eli er ikke bare Eli, hun har også tre andre personligheter som tar en stor del av henne. Tre unge gutter og en leveglad prins kommer stadig fram og styrer livet hennes.

Som skildring av mentale problemer må dette være noe av det beste jeg har lest. I oppbygging og stil minner den mye om Hannah Greens flotte bok Jeg lovet deg aldri en rosenhave, som også er en delvis selvbiografisk bok om psykisk helsevern. Disse ekstremt subjektive skildringene av hvordan livet med diverse psykiske diagnoser er både rørende og framstår som ekte.  I Elis tilfelle virker de både befriende og vanskelige. Hun er stadig inn og ut av institusjoner, ofte tvunget, men lar seg aldri knekke av verken dette eller tunge medisineringer. Rundt henne er hele tiden flotte venner og gode terapauter.

Grimsrud er et ganske kjent navn i Sverige. Med denne boka, som utkom i 2010, fikk hun et virkelig navn her i Norge også, noe som er fortjent. Jeg gleder meg allerede til å lese mer av henne. Boka er svært godt skrevet, med et lekent språk og alvorlige undertoner. Jeg er glad i bøker som er subjektivt skrevet, og som virkelig går inn i hodet på karakterene. Her har Grimsrud virkelig lykkes. Dette er god litteratur, med et tema som engasjerer.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

2 Responses to En dåre fri – en bok av Beate Grimsrud

  1. Anita says:

    Enig med deg! «En dåre fri» er utrolig bra, og traff meg rett og slett midt i magen. Fantastisk!

  2. Henjaco says:

    Så fint at du likte den. Jeg har ikke lest den selv, men jeg har hatt en veldig god feeling for denne boka utifra hva jeg har hørt og lest av kritikker – og har derfor gitt den som gave til noen. Etter din anmeldelse her vil jeg kjøpe mitt eget eksemplar. Jeg gleder meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: