«Rødhette og Varulven» og kalkunen

De siste par årene har det vært en bølge av såkalt historiske eventyrfilmer: filmer satt til en fjern fortid med overnaturlig skrekk som tema. Ifjor rullet remaken av The Wolfman over kinolerretene, nå nylig kunne vi se Nicolas Cage i actionthrilleren Season of the Witch (en av de mest ufrivillig morsomme filmene jeg har sett på lenge, forresten). Siste innslag er Red Riding Hood (med den norske tittelen Rødhette og Varulven), regissert av Twilight-regissør Catherine Hardwicke og med supersøtnosen Amanda Seyfried i hovedrollen. Hva slags film dette er, burde dermed ikke komme som en overraskelse.

Plotet er ganske greit: Dette er en variant av det kjente eventyret. Unge, vakre Valerie er forelsket i tømmerhuggeren Peter, men er lovet bort til den rike landsbysmeden Henry i stedet. Hun slites kraftig mellom plikt for familien og sine seksuelle følelser. Samtidig blir landsbyen hjemsøkt av et forferdelig uhyre som dreper buskap og landsbyboere om hverandre – alltid ved fullmåne. Dette udyret har landsbyen kommet fram til at må være en varulv, og den legendariske varulvdreperen fader Solomon (spilt av Gary Oldman) tilkalles for å hjelpe til med problemet. Paranoian i landsbyen stiger, for hvem kan varulven være? Den kjekke tømmerhuggeren? Den noble smeden? Eller skumle bestemor i skogen? Det er mens disse spørsmålene stilles at alt tetter seg til for vår stakkars heltinne.

Å se denne filmen på kino var i det hele tatt en ganske absurd affære. Flere steder kunne diverse former av fnis, latterutbrudd og tvilsomme host høres i salen. Ganske tidlig i filmen måtte jeg rett og slett spørre meg selv: Hvordan kan filmer som dette her i det hele tatt få distribusjon utenfor hjemlandet? Hvorfor havnet den ikke rett på dvd/bluray? Jeg har vanskelig for å forstå det. For dette var virkelig ufrivillig pinlig (morsomt? Jeg vet ikke…) og direkte dårlig. Selv måtte jeg gjemme meg bak skjerfet mitt flere ganger i ren skjær flauhet. Med unntak av overnevnte Season of the Witch er det sjelden jeg har sett så ekstrem bruk av patos i en film. Filmen er et åpenbart forsøk på å skape en ny Twilight-aktig romanse for jentene, med liksom-hotte gutter i de mannlige hovedrollene, overnaturlige vesner, dyriske følelser og alt det der. Kameraet egler seg inn på alle de modellpene skuespillerne i hovedrollene, mens det ser ut som statistene mest lurer på hva de driver med. Så folk slik ut i middelalderen? Jeg har mine tvil.

Selvfølgelig, ikke var jeg overrasket over kvaliteten. Filmen har fått totalslakt flere steder. Og en film som kombinerer både Seyfried og Hardwicke pirrer fordommene ganske mye. Bare synd at fordommene blir så bekreftet. Gjennom hele filmen pøses det på med svulstige naturbilder, musikk og fargefiltere. Manuset er så pompøst og fullt av ekle og klisjefulle one-linere at magen virkelig vrengte seg. Når replikkene i tillegg framføres med så total mangel på innlevelse og følelser som i denne filmen, er det ille. Jeg hadde i det minste håpet at Gary Oldman skulle klare å redde filmen littegranne, men det sier mye om manusets elendige kvalitet når selv en så tilstedeværende og intens fyr som ham ikke klarer å få noe ut av replikkene sine. Aldri ble filmen særlig spennende eller skummel. Aldri ble den romantisk heller. Dette er altså ikke filmen for de som ønsker god underholdning. Hvis du er på jakt etter en film som er så dårlig at den er verdt å se, så er jeg heller ikke sikker på om dette er filmen. Den var bare flau.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

5 Responses to «Rødhette og Varulven» og kalkunen

 1. terttu says:

  Nettopp, eller hvis du er ute etter en kalkun, stek den selv! God påske!

 2. Michael says:

  Jeg synes ikke filmen fortjener den totalslakten du gir den her. Jeg tror du er så blendet av fordommer mot Twilight-filmene at du ikke ser denne filmens åpenbare kvaliteter. For det første – det er ikke meningen at filmen skal se realistisk ut: Dette er et eventyr! Fortellingen skal ikke høre til noe spesielt sted, og det er noe av det som gjør filmen så vakker: Her er ingen begrensninger, her er nydelige farger og flotte kulisser som står til det innovative plottet. Dette er en film med mange lag av handlinger og spenning som krydrer filmen og hever den over noen av filmene du sammenlikner den med. Den setter spørsmål ved vedtatte sannheter om varulver, ondskap/godhet og kjærlighet og det synes jeg den fortjener heder for.

 3. Magnus says:

  Jeg synes dette var en ganske rettferdig anmeldelse. Filmen var ikke spesielt god, faktisk hadde jeg lyst til å forlate kinosalen flere ganger mens den pågikk. Det rare var at filmen – eller iallfall skuespillerne – var så totalt blottet for følelser at det var svært vanskelig å engasjere seg for karakterene. Men jeg må si jeg synes hun som spilte bestemoren gjorde en god jobb, og marerittet til Valerie nær slutten av filmen synes jeg faktisk var ganske spennende. Jeg kan også til dels være enig med han som sier at filmen ikke nødvendigvis må være realistisk – vi får jo aldri vite hvilket årstall filmen er satt til eller hvilket land for den saks skyld. Så hvis man går utifra at dette er Europa i middelalderen blir det rimelig håpløst, men hvis det skal være i «eventyrland» er det jo muligheter for større kunstnerisk frihet.

 4. Lena says:

  Kulissene var kjempeflotte, absolutt. Men det dekker ikke opp for det utrolig dårlige skuespillet. Fra første minutt! Ingen følelser, ingen innlevelse. Gah, den kunne vært lagd så mye bedre…

 5. Jennukka says:

  Uff ja…. det var fælt. Forventer bedre av skuespillere som skal være etablerte, og som har spilt i såpass mange filmer som de har. Men sånn er det vel når manuset er så svakt.
  Michael: Jeg tror ikke det bare er mine Twilight-fordommer som spiller inn. Riktignok er dette et eventyr, men svulstighet er svulstighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: