Mary Shelleys Frankenstein

Etter langt om lenge har jeg endelig somlet meg til å lese Mary Shelleys klassiske mesterverk Frankenstein, en av de virkelig store gotiske romanene i engelsk litteratur. Jeg har selvfølgelig sett noen filmversjoner av boka, og Boris Karloffs ikoniske rolletolkning av den ulykkelige vitenskapsmannens monster har vel satt seg for evig fast i Vestens kollektive minne. Boka er det likevel relativt få som har lest, i hvert fall i forhold til hvor mange som (tror de) kjenner historien.

Uansett… nå har jeg endelig gjort det, og jeg må si at jeg ikke skjønner hvorfor jeg har ventet så lenge. Boka er bra. Og med tanke på at den ble utgitt i 1818, er den skremmende reel idag.

Historien handler om den unge og begavede sveitsiske studenten Victor Frankenstein (ja, det er navnet på skaperen, ikke monsteret), som er så besatt av vitenskap og naturstudier at han fullstendig mister grepet over moral og etikk. Etter intense studier klarer han å lage et levende menneske av likdeler, men blir så sjokkert over resultatet at han avviser og forlater skaperverket sitt. Denne avgjørelsen viser seg selvfølgelig å være fatal – og ikke lang tid går før noen blir drept. Spørsmålene som stilles i boka er hva som skaper et monster, og de etiske implikasjonene ved vitenskapelig framstilling av liv (en interessant debatt i dagens samfunn hvor kloning er mulig). Tøffe temaer fra en forfatter som bare var 19 da boka ble skrevet.

Mary Shelley var bare 19 år da hun skrev Frankenstein, men viste her allerede tegn på et sosialt og politisk engasjement hun skulle bli kjent for.

Frankenstein er skrevet med et svært godt språk, god narrativ struktur og en sterk psykologisk innsikt. Både Frankenstein og hans navnløse skapning blir beskrevet med den største sympati, og på en måte som får det til å gå kaldt nedover ryggen. Frankenstein er først og fremst regnet som en skrekkroman. Menneskets iboende uvitenhet og ondskap er grunntemaer, dog på en svært innsiktsfull måte. Historien er fascinerende og rørende fra første stund. Men er du ikke vant til å lese på engelsk, er norsk oversettelse å foretrekke, selv for meg, som vanligvis leser bøker på engelsk. Språket er, selv etter datidens standard, blomstrende (og sett med nåtidens øyne, ganske søtt).

For alle som er glad i god skrekk, og dessuten en tankevekker, er dette virkelig boka.

Filmversjoner

Boka har inspirert til uttalige skrekkfilmer og komedier, noen gode og noen ikke fullt så. De færreste er særlig trofaste mot originalteksten, men har mest fokusert på de gotiske skrekkelementene i historien. David Whales versjon fra 1931 er vel den mest kjente, særlig på grunn av Boris Karloffs herlige monster. Hans ansikt vil for alltid være synonymt med historien, og i mange år etter ble navnet Karloff synonymt med Frankensteins monser. Filmen er preget av sin tid, men morsom for filmentusiaster. Den ble fulgt opp med den like severdige Bride of Frankenstein, også her med Karloff i monsterrollen.

Den mest trofaste versjonen, og slik sett den beste, er Kenneth Branaghs storslagne versjon fra 1994. Filmen er virkelig brutal og skrekkpreget, men også så stilfult og vakkert gjennomført at den er en fryd for øyet. I rollen som monsteret her, finner vi Robert deNiro – en fantastisk tolkning som virkelig gir dybden som rollen krever. En film virkelig verdt å få med seg.

Boris Karloff var skuespilleren som gjorde Victor Frankensteins ulykksalige monster til et ikon. Hans ansikt er det folk flest tenker på når Frankenstein blir nevnt.

Robert deNiros tolkning av Frankensteins skapning oser av smerte og indre konflikter. I Branaghs filmversjon er mye av sympatien lagt til det morderiske monsteret, noe som gir filmen mye av dybden fra boka.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

2 Responses to Mary Shelleys Frankenstein

  1. terttu says:

    Inspirerende anmeldelse! Flott at du tar opp bøker som er utenfor mainstream!

  2. Kathleen says:

    Elsker denn boken ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: