Tre nøtter til Askepott

Nå som jula er over oss igjen, er det vel rett og rimelig at jeg legger inn et innlegg om en av de viktigeste juletradisjonene for min del: den tsjekkiske filmen Tre nøtter til Askepott, eller Tri orisky pro Popelku som den heter på originalspråket.

Filmen, som er fra 1973 og er regissert av Váklav Vorlícek, har gått sinn seiersgang på nrk hver julemorgen i manns minne. For mange nordmenn, meg selv inkludert, er det obligatorisk å se denne filmen da – ettersom den bidrar sterkt til å ringe jula inn. I Norge har den alltid gått i dubbet versjon, med alle stemmene dubbet av skuespilleren Knut Risan. Selv gikk jeg rimelig lei av dubbingen da jeg var liten, så for et par år siden skaffet jeg meg en udubbet dvd-versjon med engelske undertekster. Gøy å høre skuespillernes stemmer for en gangs skyld, og en stor del av dialogene (som har forsvunnet i den norske oversettelsen) kommer mer til sin rett. Synes jeg da, selv om jeg veit at mange synes Risans stemme er sjarmerende til filmen.

Historien er en tolkning av eventyret om Askepott, historien der den stakkars jenta som etter farens død blir satt til å bli tjenestepike av den onde stemoren og stesøsteren, men som ved hjelp av magiske krefter likevel får dra på slottsball og treffe prinsen. I motsetning til Disney-versjonen kommer ikke hjelpen i form  av en magisk fe, men i form av tre nøtter hun blir gitt i gave. Hver nøtt gir henne mulighet til å dra på eventyr som alle ser ut til å inkludere prinsen. Riktignok er prinsen i denne filmen en rimelig udugelig, bortskjemt og lat fyr, men Askepott klarer med lure triks å få ham til å følge hennes pipe. For Askepott er ingen typisk eventyrpike som tafatt sitter og venter på å bli reddet av en barsk prins. I stedet tar hun selv aktivt tak i sin egen sjebne for å få det slik hun vil. En skikkelig kvinnesakskvinne med andre ord.

Askepott på jakt - og danker ut prinsen.

For å si det slik, dette er på alle måter en flott film. Alt fra skuespillere (særlig hovedrolleinnhaveren Libuse Safránková), manus, musikk og kostymer er til å drømme seg bort i.Vel, særlig er klærne er kule. Her er det kostymer i alle farger og fasonger – som bidrar like mye til humring som til ønske om å eie noen av plaggene selv.

Askepotts stemor står for den mer humoristiske delen av kostymene - men det er mye pent å se på også.

Musikken i filmen har vel inngått som en del av den faste julesangtradisjonen for mange, selv om hverken musikken eller filmen strengt tatt handler om jul. Pytt sann, det er ikke så nøye. Fantastisk nydelig er den, med elementer av pop, østeuropeiske og middelalderaktige toner. Med det vil jeg avslutte med det fineste verket i filmen, sangen Kdepak, ty ptácku, hnizdo más? framført av smørsangeren Karel Gott. Tittelen betyr noe sånt som «hvor har du ditt rede, lille fugl?» – og teksten er et ganske fint dikt som bør leses.

 

 

GOD JUL!

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

4 Responses to Tre nøtter til Askepott

 1. Bjørn says:

  Veldig flott blogg Jenukka!

  Jeg har vært fasinert av hovedmelodien i denne filmen siden jeg var liten. Filmen er naturligvis også en viktig del av min jul, men jeg sitter samtidig og gleder meg til sluttscenen… og melodien 🙂 At den egentlig heter Kdepak, ty ptácku, hnizdo más? visste jeg ikke før du sa det nå.

  Historien om Askepott kommer i flere forskjellige versjoner og jeg synes regissøren har fått frem en flott historie her. Hvorfor lager de ikke flere slike filmer? Totalt uskyldig og varmt (selv om stemoren er temmelig kald:).

  Det er rett og slett trist at alle filmskapere skal prøve å overgå hverandre i effekter og variasjoner av skrekkfaktorer nå for tiden. Jeg har en samling på ca 1500 filmer (og leier selvsagt mange filmer i tillegg), og jeg tror at redselen for å mislykkes er så stor at de fleste filmskapere i mange tilfeller bare følger opp trendene i stedet for å gå sine egne veier. Men, det blir kanskje med filmer som med spill. Av og til ønsker man seg enkle spill og så er det lagt inn tusenvis av muligheter som ødelegger spillegleden. Selvsagt finnes det også enkle filmer, men det jeg mener er at de skal være i «Askepottklassen».

  Men men, slike filmer som Askepott og mange andre av våre barneminner på film blir nok bare en reaksjonær tanke, hvor håpet er å kunne stille klokken tilbake 🙂

  Det er forresten først det siste året at jeg har funnet ut at det er Karel Gott som har hovedmelodien i denne filmen…:/ Etter å ha lett litt rundt på nettet har jeg funnet flere sanger av ham som er riktig bra (ofte oversatte coverlåter). En av mine favoritter er LÁSKO MÁ (unchained melody). Tre nøtter til Askepott finner man om man søker på filmen, men også som: Karel Gott – Popelka.
  Karel Gott er naturligvis en smørsanger, og som har et par stemmebrist her og der på noen sanger, men likevel synes jeg han har en veldig fin klangbunn i stemmen. Det er synd at videoene av ham ikke har flere treff enn de har, men det kommer nok av at de er på et språk som er uforståelig for de fleste.
  Aller mest er det synd for de som ikke hører melodier på andre språk enn de selv kan.

  Jeg skal nå anskaffe meg filmen på originalspråket. Takk for tipset 🙂

  • Jennukka says:

   Veldig seint svar dette her, sorry (har vært så mye som har skjedd de siste månedene at jeg ikke har hatt tid til å fokusere på bloggen, dumme meg). Men er selvfølgelig helt enig med alt du sier. Setter også kjempepris på så lange kommentarer til innleggene mine, tusen takk 🙂

   • Iselin says:

    Hei! Så flott innlegg! Jeg har også alltid elsket og elsker fortsatt den filmen. Drømt meg bort og fantasert om at jeg var Askepott som yngre.. 🙂 Lurte på hvor du fikk kjøpt filmen på originalspråket med engelsk undertekst?? 🙂

   • Jennukka says:

    Hei. Takk for kommentar 🙂 Ingen jul uten filmen, gleder meg allerede til desember, så jeg kan se den igjen.

    Prøv på amazon, det var der jeg fikk tak i min. For fem/seks år siden riktignok, men den er sikkert å oppdrive der fremdeles. Bare vær obs på at det kan være sone 1-versjon, i tilfelle spilleren din ikke tar det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: