She Was Nice to Mice: the Other Side of Elizabeth I’s Character Never Before Revealed by Previous Historians.

Det er rart hvordan man skal oppdage forskjellige typer ting, som bøker. For en tid tilbake satt jeg på internett og leste om skuespilleren Ally Sheedy. Hun var en av de store, unge filmstjernene på 80-tallet og spilte bl.a. i The Breakfast Club, som uten tvil er den beste tenåringsfilmen noensinne. Jeg lurte egentlig på hva som hadde skjedd med henne de siste årene. Det jeg fant ut, er at hun i en alder av 12 år skrev en bok som kom på den amerikanske bestselgerlista for voksenlitteratur. Selvfølgelig ble jeg kjempenysgjerrig, og boka ble bestilt fra amazon.

Boka heter She Was Nice to Mice: the Other Side of Elizabeth I’s Character Never Before Revealed by Previous Historians. Som tittelen hentyder, er dette en slags biografi om dronning Elizabeth I av Storbritannia – men sett gjennom øynene til en liten mus som bor på slottet. Det viser seg at dronningen er svært glad i de små firbente som bor i små hull i veggene hennes, og utvikler et sterkt vennskap med dem. Elizabeth lar musene komme og gå som de vil, noe som gjør at musene får bedre kjennskap til henne enn noen andre ved hoffet og ser sider ved dronningen ingen andre får se. På denne måten får vi se en Elizabeth som er mer følsom enn det som kommer fram av andre historiske skildringer. Samtidig blir vi introdusert for en stor del av tidens politiske og sosiale intriger.

Dette er en herlig liten bok, og jeg er imponert over at Sheedy kunne skrive en såpass moden bok i en så ung alder. Språket har en naivistisk tone, men likefullt med en skarp satire over seg. Særlig får snobberi, klassesyn og idiotiske sosiale regler gjennomgå. Den er også en svært morsom og litt trist vri på den fiktive biografi-sjangeren. Det er åpenbart at Sheedy hadde satt seg godt inn i de historiske begivenhetene og karakterene da hun skrev boka. Dessuten er boka nydelig illustrert av Jessica Ann Levy, Sheedys jevnaldrende venninne. She Was Nice to Mice er riktignok ingen fantastisk bok, men er blodig sjarmerende. Jeg er redd boka er på vei inn i glemselen idag, noe den definitivt ikke fortjener og jeg er veldig glad for at jeg fant den.

Reklamer

Om Jennukka
Medieviter med hovedfokus på film. Interessert i film, musikk og litteratur, og det er det jeg i hovedsak kommer til å skrive om her. Det vil være en blanding av nytt og gammelt, en del jeg liker og enkelte ting som jeg kanskje ikke syns er så bra.

One Response to She Was Nice to Mice: the Other Side of Elizabeth I’s Character Never Before Revealed by Previous Historians.

  1. Henjaco says:

    Dette var en utrolig artig liten anekdote om Ally Sheedy. Pussig ungpikefantasi. Ally har som type alltid vært litt uortodoks. Som skuespiller har hun også gått sine egne veier, bl.a. forlot hun Hollywood som 36åring: “I had to leave. The roles I wanted weren’t there.” Da hadde hun tidligere sagt nei til hovedroller i både Top Gun og Wild Orchid. I stedet prioriterte hun smalere filmer med et mer feministisk kvinne-/humanistisk perspektiv, som “High Art” (1998) og “Our Guys: Outrage at Glen Ridge” (1999): “I don’t keep money in the center of focus. I know that I have enough to support myself for a little while, so I can wait and do things I want to do”. I de senere år har hun bl.a. en liten fin rolle i Todd Solondz “Life During Wartime” fra 2009. Tenåringsiconet har i sommer faktisk fylt 50 år. Men fortvil ikke, i følge henne selv har hun ikke endret seg vesentlig. Barnet bærer hun innvndig, og lever i beste velgående.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: